Voordelige cadeaus voor onder de boom

Staaroperatie om staar te verhelpen

Staaroperatie om staar te verhelpen

Staar is een oogaandoening waar vooral ouderen mee te maken hebben. Oogarts Oscar Lopes Cardozo signaleert echter een verlaging van de leeftijd waarop mensen staar krijgen. Gelukkig is de oogaandoening eenvoudig te verhelpen met een poliklinische staaroperatie die veilig en verantwoord uitgevoerd kan worden.

Wat is staar?

Staar is het troebel worden van de ooglens. Meestal komt dit door veroudering van het eiwit dat in de lens zit. Staar kan ook veroorzaakt worden door storingen in de stofwisseling, bijvoorbeeld suikerziekte en schildklierafwijkingen. Ook kan langdurig gebruik van prednison het ontwikkelen van staar op jongere leeftijd verhogen.

Hoe herken je staar?

Cardozo: Staar begint met waziger zien in de verte. Ook ga je slechter zien in het donker en je krijgt meer moeite met tegenlicht. Dit merk je bijvoorbeeld als je in schemer of duisternis autorijdt. Je kunt kringen rond lampen zien en dubbelzien. In eerste instantie laat je bij opticien je brilsterkte aanpassen. Dat kan even helpen. Maar als een hogere brilsterkte niet meer werkt, word je naar de oogarts verwezen. Meestal ondernemen mensen pas actie als staar ze belemmert in de dagelijkse werkzaamheden.

Steeds meer jonge mensen krijgen staar

Vooral oude mensen krijgen dus met staar te maken, maar het valt Cardozo op dat het aantal jonge mensen met staar is toegenomen. Cardozo: “Vroeger was het uitzonderlijk als er een 45-jarige patiënt met staar binnen kwam lopen. Nu hebben we twee tot drie patiënten rond de 45 jaar per week”.

Het is nog niet bekend waarom mensen op jongere leeftijd last van staar krijgen. Het is mogelijk dat de oorzaak ligt bij de ongezonde Westerse levensstijl, maar het kan er ook aan liggen dat jonge mensen te hoge eisen aan hun ogen stellen. Daarom worden operaties eerder uitgevoerd met minder klachten. “Het is een generatie die actief op internet op zoek gaat naar oplossingen voor medische problemen.” Een staaroperatie vóór het vijftigste levensjaar geeft een vier maal verhoogd risico op complicaties na de operatie.

Staaroperatie om staar te verhelpen

Een staaroperatie is de enige manier om staar te verhelpen. Per jaar worden in Nederland zo’n 160 duizend staaroperaties uitgevoerd. Het is wereldwijd de meest uitgevoerde operatie.

Cardozo: “De staaroperatie is een technisch hoogstandje dat met de hand gebeurt. Met druppels wordt het oog verdoofd. Vervolgens wordt met microchirurgische precisie de vertroebelde lens van de patiënt vervangen door een lensje van kunststof. Je kunt binnenlopen voor een staaroperatie en 20 minuten later weer buiten staan. Deze operatie gaat bijna nooit mis: het slagingspercentage ligt op 98%. En zelfs als er dingen fout gaan tijdens de operatie, dan loopt het niet dramatisch af.” Er moet dan afhankelijk van de complicatie gekeken worden welke aanvullende behandeling noodzakelijk is.

Staaroperatie om brilsterkte te verminderen

Een soortgelijke operatie kan de brilsterkte verminderen. Doorgaans wordt dit geen staaroperatie genoemd, omdat je in dit stadium (nog) geen staar hebt. Deze behandelingen worden dan ook wel Refractive Lens Exchange genoemd. Cardozo: “Tijdens deze operatie verwijderen we de troebele lens en vervangen we die door een kunstlens. Stel dat een patiënt een brilsterkte van -12 heeft dan kunnen we een kunstlens plaatsen met -3. Een dergelijke aanpassing van brilsterkte kan een enorme verbetering betekenen in levenskwaliteit.

Wil je helemaal scherpe ogen, dan bestaat ook de mogelijkheid tot laserbehandeling erna, waardoor je ogen weer op 0 uitkomen. Ook kan je troebele lens vervangen worden door een dubbelfocus lens. Daarmee kun je zowel veraf als dichtbij scherp zien.”

Nastaar door een staaroperatie

Met een staaroperatie ben je niet altijd definitief van staar af. Vroeg of laat kan nastaar op gaan spelen. Cardozo: “Na een staaroperatie kan het achterste deel van het kapsel waar je kunstlens op is geplaatst wat troebel worden. Hierdoor vermindert je gezichtsscherpte weer. De tijd tussen de operatie en het krijgen van nastaar is onder andere afhankelijk van het gekozen lenstype: de ene kunstlens geeft namelijk meer kans op nastaar dan de andere kunstlens. Ook verschilt het per persoon hoe snel het achterste deel van het kapsel troebel wordt. Gelukkig is nastaar goed te behandelen met een laserbehandeling.”

Auteur: Rachel van de Pol, in samenwerking met oogartsen Oscar Lopes Cardozo en Rob Wouters

Read more https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/uiterlijk/staaroperatie-staar-verhelpen/

Aanvullende gegevens