Voordelige cadeaus voor onder de boom

Van nicotinepleisters tot nicotinekauwgom: hoe werken ze en hoe gebruik je ze?

Van nicotinepleisters tot nicotinekauwgom

Stoppen met roken is geen makkelijke klus. Sommige mensen kunnen daarom wel een steuntje in de rug gebruiken. Er zijn verschillende nicotinevervangers op de markt, die je kans om te stoppen met roken soms anderhalf keer kunnen vergroten. Bekende voorbeelden van nicotinevervangers zijn nicotinepleisters, nicotinekauwgom en nicotinetabletten. Deze producten kunnen je helpen om te stoppen, maar dan moet je ze wel op de juiste manier gebruiken. Wil jij weten hoe nicotinevervangers werken en hoe je ze goed gebruikt? Hier leggen we het uit!

Nicotinevervangers: wat doen ze?

Om te begrijpen hoe je de verschillende nicotinevervangers goed gebruikt, moet je eerst weten hoe ze werken. In sigaretten zit de stof nicotine. Als je rookt, nemen je longen de nicotine op. Vervolgens gaat het onder andere naar je brein. In de hersenen zorgt nicotine voor het vrijkomen van verschillende stoffen die zorgen dat je je goed gaat voelen en méér nicotine wilt. Uiteindelijk raken je hersenen zo gewend (verslaafd) aan nicotine dat je afkickverschijnselen krijgt als je stopt.

Nicotinevervangers zorgen ervoor dat je brein langzaam nicotine ontwent. Het idee van deze producten is dus dat je steeds een beetje minder nicotine binnenkrijgt. Het stoppen wordt hiermee makkelijker, omdat je je nicotineverslaving langzaam afbouwt.

Nicotinepleister

Nicotinepleisters zijn pleisters die geleidelijk nicotine via de huid aan het bloed afgeven. Het is de bedoeling dat je deze pleisters gedurende een aantal maanden constant draagt. Eén pleister houd je 24 uur lang op, zo heb je gedurende die tijd constant een beetje nicotine in je bloed. Na 24 uur plak je een nieuwe op. Je begint met pleisters met een hoge dosis, die afhankelijk is van de dosis die je normaal met roken binnen zou krijgen. Geleidelijk plak je pleisters met een lagere dosis, tot je volledig stopt. Welke dosering je hoe lang gebruikt hangt af van hoe veel je rookte en het soort pleisters dat je gebruikt. Lees daarom altijd de bijsluiter. Tijdens het gebruik van nicotinepleisters moet je helemaal stoppen met roken.

Waar plak je de nicotinepleister?

Om de afgifte van nicotine door de huid goed te laten verlopen, moet je de pleisters op een droge, schone, onbeschadigde huid met zo min mogelijk haar plakken. Goede plaatsen zijn de romp, bovenarm of heup. Het wordt aangeraden om de pleister telkens op een andere plek te plakken, zodat de huid niet geïrriteerd raakt.

Nicotinepleister doorknippen

Knip nicotinepleisters nooit door. Hierdoor kunnen ze hun werking verliezen. Als je een pleister met een lagere dosis nicotine wil, kun je deze kopen bij bijvoorbeeld de drogist of apotheek.

Nicotinekauwgom en -tabletten

Nicotinekauwgom en -tabletten zorgen voor nicotineopname via je mond. Je neemt er één in als je de aandrang voelt om te roken. De nicotine wordt minder goed opgenomen bij het drinken van zure dranken zoals frisdrank, koffie en vruchtensap. Vermijd deze dranken daarom vijftien minuten voor en tijdens het nemen van de kauwgom of tabletten. Tijdens het gebruik van de kauwgom en zuigtabletten mag je niets eten en drinken.

Je gebruikt de kauwgom of tabletten zo een aantal maanden, waarna je een steeds lagere dosis inneemt. De dosis waarmee je begint, is afhankelijk van de hoeveelheid sigaretten die je normaal rookte. Lees hiervoor de bijsluiter. Stop voordat je begint met deze vervangers helemaal met roken. Je kunt beter geen nicotinekauwgom of -tabletten gebruiken als je ontstekingen in je mond of keel hebt of een kunstgebit hebt. In dat geval kun je beter nicotinepleisters gebruiken.

Hoe kauw en zuig je de nicotinekauwgom en -tabletten?

Kauw de kauwgom langzaam. Stop met kauwen als je nicotine of de smaak sterk proeft en ga weer door als deze smaak weg is. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel nicotine in een keer binnenkrijgt.

Bij de zuigtabletten zuig je tot je de smaak sterk proeft, waarna je stopt met zuigen. Bewaar het tablet dan tussen je tandvlees en je wang totdat de smaak weer weg is en ga weer door met zuigen. Herhaal dit tot de tablet op is.

Nicotinekauwgom of nicotinetabletten?

In principe werken nicotinekauwgom en -tabletten hetzelfde. Je kunt zelf kiezen wat jou het fijnste lijkt. Van kauwgom zijn er bijvoorbeeld verschillende smaken verkrijgbaar. Ook kun je bij kauwgom iets meer zelf doseren, omdat je zelf kiest hoe lang je op je kauwgom kauwt.

Nicotinevervangers tijdens de zwangerschap

Nicotine is schadelijk voor de ongeboren baby. Daarom is het advies om zonder nicotinevervangers te stoppen met roken als je zwanger bent. Alleen als het echt niet zonder lukt, kun je ze gebruiken. Nicotinevervangers zijn namelijk minder schadelijk dan roken, omdat er bij roken een hogere dosis nicotine en ook andere gevaarlijke stoffen vrijkomen. Aangeraden wordt om ze dan zo vroeg mogelijk in de zwangerschap te gebruiken. Het is het beste om dit onder begeleiding van je arts te doen.

Geen wondermiddelen

Verschillende nicotinevervangers kunnen je dus helpen te stoppen met roken. Misschien passen nicotinepleisters het beste bij je, of kies je juist liever voor kauwgom of tabletten. Een combinatie van een pleister met een nicotinekauwgom of -tablet kan werken. Kijk voordat je aan deze producten begint wel altijd in de bijsluiter of ze geschikt zijn voor jou. Kijk ook welke dosis en duur op jou van toepassing is. Onthoud wel: nicotinevervangers zijn geen wondermiddelen. Je moet wel zelf willen stoppen met roken. Zorg er dus voor dat je zelf motivatie hebt om te stoppen en gebruik deze producten alleen als hulpmiddel. Voor meer informatie over stoppen met roken kun je het dossier Stoppen met roken op Gezondheidsplein.nl lezen.

Auteur: Lotte Koemans
Bronnen: Farmacotherapeutisch Kompas, Apotheek.nl, The New England Journal of Medicine (2010), Trimbos instituut, Mental Health Foundation, Psychology Research and Behavior Management (2011), Addiction Science & Clinical Practice (2011)

Read more https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/algemeen/nicotinepleisters-tot-nicotinekauwgom-hoe-werken-ze-hoe-gebruik-je-ze/

Aanvullende gegevens